VISionair no. 67 is uit!

2027
30 mrt 2023

VISionair nummer 67 is alweer uit. VISionair is een glossy magazine over de biologie en het beheer van vissen. Deze editie staat weer boordevol interessante artikelen over onder andere: meervallen, eDNA, geëmancipeerde zeepaardjes en een leuk artikel over 'verhalenverteller' en oud-medewerker Jaap Quak.

Voorwoord Goliath

Terwijl ik bij het vallen van de avond dit voorwoord typ, ontwaakt er in de Maas bij Rotterdam een mysterieuze roofvis. Een vis die kan uitgroeien tot een lengte van ruim tweeëneenhalve meter en meer dan 100 kilo kan wegen. De piepkleine oogjes registreren dat de verhouding licht-donker gunstig is om de jacht aan te vangen.



Florerende visduivels

Rijnlands Meervalpopulatie groeit en zwerft uit. De Westeinderplassen herbergen een bijzondere populatie Europese meervallen (Silurus glanis). Daarnaast lijkt het erop dat de populatie de afgelopen jaren in omvang is gegroeid.


Toepassingsmogelijkheden eDNA voor de KRW-vismonitoring

Met behulp van eDNA-metabarcoding kan de visgemeenschap in kaart worden gebracht via DNA-sporen die vissen in het water achterlaten. Hoe verhouden de resultaten zich ten opzichte van huidige KRW-visstandbemonsteringen en is het mogelijk tot vergelijkbare beoordelingen te komen? Van 2016 tot 2021 is een grootschalig onderzoek uitgevoerd om hier een antwoord op te geven.



Groeien en overleven in dynamische rivieren

Om het risico op overstromingen te verminderen zijn de uiterwaarden in Nederland de afgelopen decennia op de schop gegaan. De rivieren kregen meer ruimte door het aanleggen van nevengeulen en strangen of het verbinden van geïsoleerde plassen. Hoewel deze ingrepen prima kraamkamers creëren voor vissen, is de visstand in de rivieren nog onvoldoende verbeterd. Promovendus Twan Stoffers van de Wageningen Universiteit zocht in zijn vijf jaar durende onderzoek uit wat er aan de hand is.



Waddenvis gedevalueerd

Het Waddengebied staat bekend als het laatste stukje grote wildernis van Nederland. Het zou een leefgebied moeten zijn voor een rijke
variatie aan leven – in alle soorten en maten. Maar waarom zwemmen er dan zo weinig grote vissen en hoe krijg je die terug?



Geëmancipeerde zeepaardjes

In de Oosterschelde worden jaarlijks van mei tot november steeds vakker kortsnuitzeepaards (Hippocampus hippocampus) waargenomen.

Verhalenverteller van de vissenwereld.

"Misschien moet je wel een eeuw rekenen om het tij te keren."

Na een carrière van veertig jaar bij OVB en Sportvisserij Nederland is hij met pensioen. Toch is Jaap Quak nog niet klaar met vis en visserij. In zijn omvangrijke archief ligt de kiem voor een boek over de zalm en met Excel blijft hij uit oude en recente gegevens
nieuwe inzichten creëren. Interview met een geboren docent, die als geen ander de onderwaternatuur een stem heeft gegeven.



Drijvende eilanden voor meerval

Aan De Nieuwe Meer experimenteert uitvinder Erik Hobijn met het kweken van rieteilanden om het onderwaterleven te stimuleren.
Geen ‘bloempotten’, maar drijvende eilanden geheel gemaakt van natuurlijke materialen.



Vleesch noch Visch: tussen landdieren en waterdieren.

Het is in deze rubriek al vaker betoogd dat vis van oudsher een belangrijke rol speelt in onze aardse samenleving en dus ook in de taal. De vis is – als een van de belangrijke voedselbronnen voor de mens – niet weg te denken. Daarnaast is de mythische en symbolische waarde die de vis haast vanzelf heeft gekregen belangrijk omdat die in een andere wereld, een waterwereld, leeft.



Duurzame vis moet duurder worden betaald

Hendrik Kramer probeert de visserij op de Noordzee duurzamer te maken met een nieuw label: 'Wild 'n Zilt'.



Rewilding Rijn en Maas

In hun ‘Toekomstperspectief Rijn-Maasmonding’, schetsen het Wereld Natuur Fonds en ARK Natuurontwikkeling een gedurfd beeld van de toekomstige delta. “De natuur moet robuuster worden én de veiligheid en leefbaarheid moeten verbeterd.”



Zijlijnen

De zijlijnen in Visionair no. 67 gaan o.a. over Zuurstof voor de Madesteinplas, Windemigratie Tjeukemeer, Loodzware maanvis en sportvissers als natuurbeheerders.



Bron: VISionair no. 67.

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.